10 razloga zašto sanjate o svom bivšem

Napisala EMMA STOCKTON

Može biti mnogo razloga zašto možda sanjate o svom bivšem partneru. Većinu vremena ovi snovi nisu prijatni i ostavljaju nas uznemirenim. Često su dvosmisleni, ali osećanja koja izazivaju čine da se osećaju stvarnim.

U studiji Sigmunda Frojda, on je zaključio da kad god osoba sanja, postoji pokušaj ili uspešno zadovoljenje njene podsvesti ili čak u njenom svesnom umu.

Dakle, šta bi moglo da znači ako sanjate svog bivšeg?

1. Nerešena osećanja

Bivšeg sanjate zbog nerazjašnjenih osećanja i zbog toga se osećate nesigurno. Vaša podsvest pokušava da vam kaže nešto važno o vama ili vašem životu. Ukratko: potrebno vam je zatvaranje veze.

Nerešena osećanja

2. Osećate se usamljeno

Ako doživljavate osećaj povređenosti i izdaje jer je vaš bivši nastavio dalje, možda je vreme da razmislite zašto se osećate tako očajno. Ako nastavite da pokušavate da se vratite ljudima koji su vas već odbili ili vas guraju od sebe, onda će se vaši snovi o njima verovatno nastaviti.

Osećate se usamljeno

3. Osećate se anksiozno

A li ste u poslednje vreme sanjali svog bivšeg? Ako jeste, to znači da biste mogli biti zabrinuti zbog nove odluke. Osim toga, snovi nam mogu reći i nešto drugo. Oni mogu biti oblik ispunjenja želja ili suočavanja sa teškim emocijama i mislima. Sanjate svog bivšeg jer ste zabrinuti zbog nekog konkretnog događaja uskoro.

Osećate se anksiozno

4. Trauma od raskida

Raskid sa partnerom je jedna od najtežih stvari sa kojima neko može da se nosi. Ništa nije više kao noćna mora od ove emocionalne tranzicije. A ovako ste se uvek osećalli možda i sa njim: u jednom trenutku glatko i toplo, a u sledećem hladno i daleko. U ovom trenutku to deluje toliko davno da se sada skoro zaboravi kakav je haos pravio od tebe dok ga ponovo ne sanjaš.

5. Nedostaje vam bivši

Kada ste u vezi, poslednja stvar koja vam pada na pamet je da ćete jednog dana možda biti razdvojeni. Obično tek kada se veza završi, počinjete da shvatate koliko vam nedostaje vaš bivši. A ponekad, iako se vaša veza završila i nema načina da se nastavi, razmišljanje o svom bivšem može vam se činiti kao navika.

6. Ljubomora

U ovom slučaju, reć je o jednostavnoj činjenici: vaši snovi o vašem bivšem su uzrokovani ljubomorom. Nekad ne možemo a da ne razmišljamo o osobi koju volimo kada je van domašaja. Možda se osećate usamljeno i ljubomorno, ili možda vašoj podsvesti jednostavno nedostaje veza sa ovom osobom.

7. Borba za starateljstvo nad decom

Sanjali ste o svom bivšem jer se osećate loše što ste odlučili da se rastanete od njih. Moguće je da još uvek imate probleme koje treba da rešite sa njima, poput zajedničkog starateljstva i izdržavanja dece.

8. Toksična ili nasilna veza

Kada sanjate svog bivšeg, to je često signal iz vaše podsvesti da se niste u potpunosti suočili sa prošlom vezom. Ako sanjate nekoga ko vas je zlostavljao ili se ponašao toksično, to može ukazivati na to da se niste u potpunosti izlečili od raskida, a to može imati i neke veze sa nerešenim problemima u vama.

9. Imate problem sa sadašnjim partnerom

Ovo je osetljiva tema. Sanjali ste svog bivšeg dečka prvi put posle nekoliko meseci nakon raskida. Ovo bi vas moglo odvesti u egzistencijalnu depresiju jer se možete pitati da li podsvesno želite da se vratite zajedno sa njim ili možda vaš trenutni partner radi nešto pogrešno.

10. Želite da se pomirite

Šta osećate kada vam nedostaje bivši? Možda se osećate kao da ste srećni ili tužni. Ali zar obično ne osećamo i jedno i drugo u isto vreme? Ključ je da saznate šta je potrebno da bi vaš bivši poželeo da ponovo bude sa vama – i onda to i ostvarite!

Kada sanjate svog bivšeg, to ne mora da znači da se nešto dešava između vas i vašeg bivšeg partnera ili dečka. Prema Lauri Kuinn Loevnberg, poznatom analitičaru snova, to takođe može značiti da se nešto dešava sa vama. Ali morate znati da nema razloga za brigu jer će sve biti u redu — pre ili kasnije.