Kako prepoznati da ste u nezdravoj vezi

Napisala EMMA STOCKTON

Teško je odrediti da li ste u nesrećnoj vezi ili ne. Međutim, postoje neki znaci koji vam mogu pomoći da shvatite da li vaša veza ide u pravom smeru ili je vreme da kažete zbogom.

Ako mislite da vaš odnos treba da se poboljša, onda je najbolje da preduzmete proaktivne korake i popravite ga pre nego što dođe do veće štete. Uz to, kako onda možete znati da li ste u nesrećnoj vezi? Nastavite da čitate da biste saznali o nekim od signala koji će vam reći da li iskra između vas i vašeg partnera jenjava.

Više ne uživate u vremenu provedenom sa partnerom

Ako uvek tražite društvo drugih ljudi, a ne partnerovo, to je znak nezadovoljstva vašom vezom. Na primer, vi ili vaš partner više volite da se družite sa prijateljima umesto da provodite vreme jedno sa drugim. To jasno pokazuje da oni više vole svoje društvo nego vaše. Uvek daju jadne izgovore kad god ih pitate zašto ne provode dovoljno vremena sa vama. Većina nesrećnih partnera smatra da je zanimljivo provesti više vremena sa prijateljima što stvara jaz između vas dvoje.

Više ne uživate u vremenu provedenom sa partnerom

Partner počinje da vas ignoriše

Kad god počnete da pretpostavljate partnerove misli i planove, to pokazuje da vas ne angažuje dovoljno u svom životu. Prestaju da vas uključuju u svoj svakodnevni život bez ikakvog objašnjenja. Prema tome, nastavljate nesrećnu vezu ako se vi ili vaš partner hladite jedno drugom. Nesrećni par retko pokušava da se poveže ili su ti pokušaji malobrojni.

Partner počinje da vas ignoriše

Prestali ste da se svađate

Shvatićete da ste nezadovoljni vezom kada joj nedostaje komunikacija, zainteresovanost i ako dolazi do perioda tišine. Ili ako sse desi da je pokušano da se priča o tome, ali vi ne slušate ili ne odgovarate kako se očekivalo.  Efekti nedostatka komunikacije uključuju eskalaciju sukoba, negativne perspektive vašeg partnera. Takođe može doći do prekida veze, osećaja nepoželjnosti, usamljenosti, smanjene intimnosti i poteškoća u postizanju ciljeva. Odvajanje vremena da razmislite o stanju vaše veze može vam pomoći da utvrdite da li treba da napravite neke promene da biste poboljšali svoju vezu.

Prestali ste da se svađate

Nedostatak priznanja

Nesrećni partneri kritikuju ili omalovažavaju jedni druge umesto da priznaju njihov trud. Ako vaš partner ne vidi vašu vrednost u vezi, onda nešto nije u redu. Ako vi znate da radite pravu stvar, a vaš partner to ne priznaje, nešto nije u redu.

Fokus na pojedincu, a ne na zajednici

Ljudi često postaju defanzivni kad god nisu srećni u vezi. Biti u odbrani u vezi blokira vezu i saosećanje, izolujući vas jedno od drugog. To znači da se vaš partner fokusira na „sebe“ umesto na „nas“. Najopasniji i najotrovniji aspekt veze je defanzivnost, koja vodi u negativnost. Odbrambeni stav je automatska reakcija nakon osećaja da ste nepravedno napadnuti ili kritikovani. Međutim, ako se vaš partner uvek brani za manje kritike, onda to znači da mu vaša osećanja nisu važna. Nesrećni partner će uvek ignorisati vaše želje i osećanja.

Vaš partner postaje agresivan

Nesrećni partneri imaju tendenciju da se koncentrišu na agresivne temperamente koji se pojavljuju nakon nekog vremena u vezi. Na primer, oni razvijaju ciklične svađe koji se nikada ne rešavaju. Neki od ovih agresivnih ispada uključuju svađe oko novca, kućne poslove, pa čak i fizičke svađe. Umesto da se fokusiraju na situaciju i rešenje problema, oni se uvek raspravljaju o činjenicama iza sukoba.

Ne cenite pažnju koju vam partner posvećuje

Kada vidite svog partnera kao nekoga ko vam krade energiju umesto da ga cenite za sve što radi za vas, onda je ovo takođe nagoveštaj da nešto nije u redu sa vašom vezom.

Počinjete da mislite o svom bivšem

Kada ste nesrećni, vaš mozak stvara novu referentnu tačku za to kakav je osećaj sreće. Počinjete da upoređujete svoju trenutnu situaciju sa onim što ste se osećali sa svojim bivšim partnerom. Vaš mozak stvara novu memoriju koja detaljno opisuje šta je sreća u odsustvu vašeg trenutnog partnera. Jednom kada se to dogodi, nije teško znati da ste nezadovoljni svojom vezom.

Zaključak

Biti u vezi može biti jedna od najlepših stvari u životu. To vam daje nekoga sa kim ćete podeliti svoje nade i snove. Ali kada ta osoba postane glavni deo vašeg života, to može takođe početi da utiče na vaše mentalno zdravlje jer veze nisu uvek lake. Veze imaju svoje jedinstvene uspone i padove. Naravno, svi mi u jednom ili drugom trenutku prolazimo kroz neku vrstu borbe. Ono što je važno je sposobnost prepoznavanja da li veza može da prevaziđe ova osećanja ili je vreme da se krene dalje.