Kako preboleti raskid

Napisala EMMA STOCKTON

Kao ljudska bića, svi mi u nekom trenutku ulazimo u odnose. Zaljubljujemo se, a i odljubljujemo se. Ponekad nismo u stanju da održavamo naše odnose, posebno naše intimne odnose. Ovi bliski odnosi ponekad izgledaju veoma složeni, a mi se nađemo slomljenog srca. Neki imaju tu sreću da pronađu svoje „srodne duše“ i ostanu sa njima ceo život.

Tipično, postoje oni od nas koji i dalje ljube žabe koje odbijaju da se pretvore u našeg šarmantnog princa. Tako ostajemo bez izbora osim da napustimo odnose. Prihvatamo poraz čak i ako smo uložili svoje vreme u vezu, a ona ne uspeva. Nije nužno trajanje veze ono što određuje koliko je duboko naše srce. Činjenica je da je prolazak kroz raskid dovoljno loš.

Dakle, sledeće pitanje koje treba da se zapitamo je: „Kako najbolje prebroditi raskid?“. Uzmite sebi kanticu sladoleda pa hajde da počnemo.

Dajte sebi vremena

Psiholozi kažu da bi se neko ko prolazi kroz raskid mogao osećati kao da je pretrpeo gubitak. Zbog toga je veoma važno oplakivati gubitak veze prolazeći kroz ceo proces lečenja, a nema prečica!

Dajte sebi vremena

Odvojite vreme od osobe sa kojom ste raskinuli

Neće vam biti od pomoći da ostanete u kontaktu sa bivšim. Zatvorite se i prihvatite da je veza gotova. Držite se podalje od njihovih društvenih medija i ni na koji način ih ne „uhodite“.

Odvojite vreme od osobe sa kojom ste raskinuli

Budite nežni prema sebi

Priuštite sebi lep spa dan. Terapija masaže i relaksacija će biti od koristi i omogućiti vam da se ponovo opustite i osećate dobro u vezi sa sobom i svojim telom. Slobodno vreme će takođe biti dobro za vas jer možete razbistriti um i razmišljati o budućnosti bez bivšeg.

Budite nežni prema sebi

Plačite, plačite i plačite još malo

Plakanje pomaže jer može pružiti osećaj olakšanja. Plakanje takođe oslobađa neke hormone koji pomažu vašim mišićima da se opuste i da se vaše telo oseća manje napeto. Nemojte se stideti i ne osećajte se kao slabić zbog plača. Prema  studiji, izražavanje osećanja je dobro po vas.

Idite u šoping

Šoping terapija će vas odvratiti od raskida, a nova odeća će vas inspirisati da izađete i plešete celu noć. Ko zna, možda čak i upoznate neke zanimljive ljude. Dobro je poznata činjenica da se osećamo dobro kada smo dobro obučeni. Štaviše, naše samopouzdanje i nivoi samopoštovanja su takođe povećani. Visoko samopoštovanje je od vitalnog značaja za prevazilaženje raskida jer se zbog njega osećate dobro u sebi, a ne bezvredni jer više niste u vezi.

Provodite vreme sa prijateljima

Provedite vreme sa svojim prijateljima. Verovatno niste imali previše vremena za prijatelje jer ste bili u vezi. Umesto da se izolujete i da sedite sami kod kuće, za vas je mnogo bolja ideja da izađete i živite svoj život. Vaši prijatelji će biti spremni da vas provedu kroz vaše napade besa i suza. Možda čak imate trenutaka da udarite svog bivšeg. Koristite ih za ventilaciju kada je to potrebno. Komunicirajte, šalite se i radite zabavne, uzbudljive stvari koje rade prijatelji.

Pronađite hobi

Prihvatite da ste ponovo slobodni i radite stvari koje vam prijaju. Pronađite aktivnosti koje možete da radite sa svojim prijateljima i porodicom. Pored toga, pronađite i nešto što možete sami da uradite. Navikli ste da budete u paru i da se bavite aktivnostima kao par, ali vi ste pojedinac. Vreme je da ponovo pronađete svoje strasti. Nemojte sedeti i sažaljevati se. Pronađite hobi koji će vam odvratiti misli od misli o vašem bivšem. Ovo pomaže da se krene napred i ponovo pronađe radost.

Ne tražite novu vezu

Možda izgleda kao odlična ideja da prebolite raskid. Možda mislite da je povratak na scenu izlaženja stvari dobra ideja. Međutim, nije dobro početi da izlazite sa drugim ljudima čim ste raskinuli sa partnerom. Bolje je potpuno izlečiti i preboleti svog bivšeg. Ne prikrivajte svoju povredu tako što ćete prebrzo biti sa nekim drugim. Dajte sebi dovoljno vremena. Započnite novu vezu tek kada osetite da ste se potpuno izlečili od prethodnog raskida.

Nastavite dalje

Svi znamo da je ovo lakše reći nego učiniti, ali što pre krenete dalje, biće bolje pred vama. Veza je gotova, i nema smisla čekati i nadati se da će se vaš bivši vratiti. Čekanje vam neće pomoći ni na koji način.

Veza nije uspela i prekinuta je s razlogom. Nisi uspeo da to rešiš, i u redu je. Takođe, pokušajte da prestanete da krivite sebe ili svog bivšeg, oboje ste želeli da to rešite. U ovom trenutku, vi ćete samo sebe mučiti, zatvorite to poglavlje što je pre moguće.

Bez kontakt

Možda se čini kao dobra ideja da pozovete svog bivšeg da razjasni stvari. Međutim, pristup bez kontakta je vaš najbolji izbor. Prestanite da pratite svog bivšeg sa svih platformi društvenih medija. Koliko god ovo bilo teško, veoma je važno. Problem je u tome što ćete najverovatnije zvučati očajno ako kontaktirate svog bivšeg. Štaviše, vaš bivši može odgovoriti na način koji vam se ne sviđa, zbog čega ćete takođe požaliti što ste se obratili.